Yatırım teşviklerine sınırlama getiriliyor

Yatırım Teşvik Belgesinde Şirketlere Yeni Sınırlama Geliyor

AKP tarafından TBMM Başkanlığı’na sunulan torba yasa ile yatırım teşvik belgelerinde yapılan değişikliklerle, indirim hakkının kullanılabileceği süre en fazla 10 yıl ile sınırlandırılıyor. Yatırımlar için kurumlar vergisi oranı yüzde 60 indirimli uygulanacak. Ar-Ge personel desteklerine de belirli sınırlamalar getiriliyor.

AKP, Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair 21 maddelik kanun teklifini Meclis Başkanlığı’na sundu.

Ekonomim’den alınan bilgiye göre, Kurumlar Vergisi Kanunu’nda yapılan değişiklikle, yatırımları teşvik etmek amacıyla yapılan indirimli kurumlar vergisi uygulamasında sınırlama getiriliyor. Artık indirim hakkı, yatırımın yapıldığı ilk hesap döneminden itibaren en fazla 10 hesap dönemi boyunca kullanılabilecek ve kurumlar vergisi indirim oranı yüzde 60 olarak belirlenecek. Ayrıca, kazanç olmasına rağmen kullanılmayan yatırıma katkı tutarlarının sonraki dönemlerde dikkate alınmayacağı kanuna ekleniyor. Yatırım teşvik belgesi kapsamında, toplam yatırıma katkı tutarının yüzde 50’sini aşmamak şartıyla yatırıma katkı tutarı hesaplamalarına göre, indirim hakkı ilk hesap döneminden dördüncü hesap dönemi sonuna kadar diğer faaliyetlerden elde edilen kazançlara indirimli kurumlar vergisi uygulanabilecek ve bu oran sıfıra kadar düşürülebilecek.

5746 sayılı Araştırma Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun’da yapılan değişiklikle, Ar-Ge, tasarım ve destek personelinin gelir vergisi stopajı teşviki ve damga vergisi istisnası, aylık brüt asgari ücretin 24 katıyla sınırlandırılıyor. Ücretlerin belirli bir tutarın üzerindeki kısımları teşvik kapsamı dışında bırakılarak, kalan tutarlar üzerinden vergi avantajı sağlanacak.

Teknoloji geliştirme bölgelerinde, Ar-Ge merkezlerinde çalışan personelin ücretlerine sağlanan vergi istisna ve teşvikler ise brüt asgari ücretin 40 katıyla sınırlandırılacak.

3218 sayılı Serbest Bölgeler Kanunu’nda yapılan değişiklikle, serbest bölgede üretim yapan mükelleflerin kendi bölgesinde veya diğer serbest bölgelerde yaptıkları ürün satışlarından elde ettikleri kazançlar gelir ve kurumlar vergisinden muaf tutulacak.

Related Posts

Bakır son üç ayın zirvesini gördü

Bakır vadeli işlemleri, salı günü itibarıyla pound başına 5,1 dolar seviyesine yaklaşarak son üç ayın en yüksek değerini gördü. Bu artışta, önemli borsalardaki arz darlığı ve doların değer kaybetmesi belirleyici faktörler olarak öne çıktı. ABD …

Ekonomistlerin haziran ayı enflasyon beklentisi belli oldu: İşte en düşük emekli aylığında ilk senaryo

Ekonomistlerin haziran ayı enflasyon beklentisi belli oldu: İşte en düşük emekli aylığında ilk senaryo

TÜBİTAK’tan büyük destek: Aylık 185 bin lira maaş

Türkiye, yurt dışına göç eden nitelikli bilim insanlarını geri kazandırmak için önemli bir adım atıyor. TÜBİTAK tarafından hayata geçirilen Uluslararası Deneyimli Araştırmacı Dolaşım Programı (CoCirculation 3), hem Türk hem de yabancı …

Elektrik fiyatlarında 3.400 liradan 42 kuruşa dev uçurum

Enerji Piyasaları İşletme AŞ (EPİAŞ) verilerine göre, Türkiye spot elektrik piyasasında fiyatlar olağanüstü bir dalgalanma yaşadı. Yarının elektrik fiyatları, megavatsaat başına en düşük 42 kuruş, en yüksek ise 3 bin 400 TL olarak tespit edildi. Gün …

Benzin ne kadar oldu?

İran-İsrail gerilimi ile petrol fiyatları bir anda yükselince, bu gelişme akaryakıta zam olarak yansıdı. Ancak tarafların ve ABD’nin ateşkes açıklamaları tansiyonu düşürdü. Brent petrol yeniden 70 doların altına inerken akaryakıtta da tabela değişti …

Emekçi yok, vergi istisnası var

Emekli ve emekçiyi yok sayan torba yasa teklifinde, kamu araçlarına vergi istisnası genişletildi. Giyim yardımını nakdi yapan personele af getirilirken, maaş artışı ve vergi dilimi düzenlemeleri yine yok.