Konya’da içme suyu tehlikesi! Barajlarda doluluk oranı alarmı

Konya Ovası’ndaki Kuraklık Barajları Tehlike Sınırına Taşıdı

Son 15 yılın en kurak kış mevsimini yaşayan Türkiye’nin tahıl ambarı Konya Ovası’nda bulunan barajlar, doluluk oranları konusunda endişe verici seviyelere geriledi. Kentin içme suyu ihtiyacını karşılayan barajlardaki su miktarı, alarm verici bir şekilde azalmış durumda. Altınapa Barajı’nda 2023 yılında mayıs ayında ölçülen su miktarı 27 milyon metreküpken, 2025 yılının 15 Mayıs gününde ise sadece 5,7 milyon metreküp seviyesine geriledi.

’15-20 Milyon Metreküp Su Hacmi Olması Gerekiyor’

Konya Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fetullah Arık, kuraklığın devam etmesi halinde yer altı su kaynaklarına dönülebileceğini belirtiyor. Arık, “Konya’ya en yakın içme suyu kaynağı olan Altınapa Barajı normal zamanlarda 15-20 milyon metreküp su hacmi tutmalıdır. Ancak kış mevsiminde yağışların az olması nedeniyle bu seviye 4 milyon metreküpe kadar düşmüştür. Nisan yağışlarına rağmen halen yetersiz durumda. Yağışların devam etmesi veya barajın beslenmesi gerekiyor; aksi halde yer altı sularına yönelmek zorunda kalabiliriz” diye açıklamalarda bulundu.

‘Son 15 Yılın En Kurak Kışını Geçirdik’

Prof. Dr. Arık, Konya Ovası’nın son 15 yılın en kurak kışını yaşadığını belirtiyor. Yağışların geçen yıla göre 382 milimetreden 300 milimetreye düştüğünü ve bu durumun özellikle kış mevsiminde belirgin hale geldiğini ifade ediyor. Arık’a göre, önümüzdeki aylarda yağışlar normale dönmezse Konya uzun süreler boyunca yetersiz yağış alabilir.

‘Konya’nın Yıllık 100 Milyon Metreküp Suya İhtiyacı Var’

Prof. Dr. Arık, Konya’nın yıllık en az 100 milyon metreküp suya ihtiyaç duyduğunun altını çiziyor. Ancak bugünlerde suyun sürdürülebilirliği konusunda endişeler bulunuyor. Arık, vatandaşların suyu tasarruflu kullanmalarının önemini vurgulayarak, yaz aylarında yağışların gelmemesi halinde su sıkıntısı yaşanabileceğini belirtiyor ve suyun verimli kullanılmasını öneriyor.

Related Posts

3 milyon TL’ye 32 günde rekor faiz: Bir bankada oran 53’e çıktı

Merkez Bankası’nın 19 Haziran’da açıklayacağı faiz kararı öncesinde mevduat faiz oranlarında dikkat çekici bir hareketlilik yaşanıyor. Peki, şu anda en yüksek faiz oranı hangi bankada? 3 milyon TL’nin 32 günlük faiz getirisi ne kadar? İşte 14 Haziran itibarıyla güncel mevduat faiz oranları ve 3 milyon TL’lik birikimin aylık kazancı.

D8 ülkeleriyle 5 yılda toplam 126,6 milyar dolarlık ticaret yapıldı

Türkiye, Gelişen 8 Ülke (D8) Teşkilatı üyesi Bangladeş, Mısır, Endonezya, İran, Malezya, Nijerya, Pakistan ve Azerbaycan ile 2020-2024 döneminde toplam 126,6 milyar dolarlık dış ticaret gerçekleştirdi.

AKP seyrediyor, çiftçi sürüklendi! Mazot 49 TL, destek yok, tarım çöküyor

Artan mazot fiyatları ve iptal edilen destek primleri, Türkiye tarımını iflasın eşiğine sürükledi. CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, Elazığ başta olmak üzere birçok bölgede çiftçilerin tarlasını ekemediğinden dolayı şehirlerde gıda krizine yol açacağı uyarısında bulundu.

Yabancı çobanlar için çalışma izni başvuruları başladı: Hayvancılık sektöründe yeni dönem!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Uluslararası İşgücü Genel Müdürlüğünün açıklamasına göre, Türkiye’de hayvancılık sektörünün gelişmesi ve yerli üretimin devamlılığı için ihtiyacın yerli iş gücüyle karşılanamadığı durumlarda, deneyimli yabancı …

Zam öncesi bankalar yarışa geçti: 15 bin liralık maaşa 25 bin lira promosyon

Geçim sıkıntısı günden güne ağırlaşan milyonlarca emekli, maaşına ek gelir arayışına geçti. Maaşlarına katkı sağlamak isteyen emekliler bankaların sunduğu promosyon tekliflerine yöneldi.

Hazır beton sektörüne yönelik rekabet soruşturması tamamlandı

Rekabet Kurulu, Ankara’daki hazır beton sektörüne yönelik soruşturma kapsamında 4 şirkete yaklaşık 4 milyon lira idari para cezası uygulanmasını kararlaştırdı.