Jeopolitik riskler petrol fiyatlarını bir haftada yüzde 11 artırdı

İsrail’in İran’a Saldırısı Sonrası Brent Petrol Fiyatları Yükseldi

Son bir hafta içinde İsrail’in İran’a düzenlediği saldırıların etkisiyle, Brent petrolün varil fiyatı bölgedeki arz ve tedarik endişeleriyle yüzde 11 arttı.

12 Haziran’da 69,65 dolardan kapanan uluslararası referans kabul edilen Brent türü ham petrolün varil fiyatı, saldırı öncesinde dalgalı bir seyir izledi.

Saldırıların başladığı 13 Haziran’da, artan arz ve tedarik endişeleriyle 76,31 dolara yükselen Brent petrol, şokun ardından 73,67 dolardan kapandı.

İran’ın balistik füzelerle karşılık vermesiyle şiddetlenen çatışmalarda enerji tesisleri hedef alınmasına rağmen, arzda ciddi kesintiler olmadı.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Tahran’ı tahliye çağrısının ardından fiyatlar yükseldi ve Brent petrolün varil fiyatı 17 Haziran’da 75,74 dolara çıktı.

Piyasalar, arz güvenliği ve stratejik petrol rotalarındaki riskleri göz önünde bulundurmaya devam ederken, 18 Haziran’da ulaşılan 76,13 dolarlık fiyat, günü 75,12 dolardan kapattı.

Çatışmaların 7. gününde de yükselişini sürdüren Brent petrol, 19 Haziran’da 77,52 doları gördü ve günü 77,32 dolardan tamamladı.

HÜRMÜZ BOĞAZI, PETROL PİYASALARININ EN BÜYÜK ENDİŞESİ

Brent petrol, 80 doların altında işlem görürken, uzmanlar piyasalarda dengenin devam ettiğini ve fiyatlarda dalgalanmanın kısa vadede süreceğini belirtiyor.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol’un paylaşımına göre, petrol tedariki iyi seviyede, OPEC’in açıklamasına göre ise mevcut koşullarda müdahale gerekli değil.

Bununla birlikte, Hürmüz Boğazı’nın kapanması durumunda yaşanacak tedarik kesintisi, piyasalar için endişe kaynağı olarak öne çıkıyor.

Hürmüz Boğazı, günlük yaklaşık 15 milyon varil ham petrolü dünya pazarlarına taşıyan kritik bir su yolu konumunda.

PIYASADA BOL MİKTARDA HAM PETROL MEVCUT

Petrol piyasası analisti Gaurav Sharma, İran-İsrail çatışmasının piyasada denge arayışını sürdürdüğünü belirterek, fiyatların hala bol miktarda ham petrol bulunduğunu söyledi.

Jeopolitik krizlerin devamı halinde piyasanın 80 dolar civarında yeni bir dengeye oturacağını ifade eden Sharma, gerilimin hızla azalması durumunda ise fiyatların 70 doların altına düşebileceğini belirtti.

Related Posts

Bakır son üç ayın zirvesini gördü

Bakır vadeli işlemleri, salı günü itibarıyla pound başına 5,1 dolar seviyesine yaklaşarak son üç ayın en yüksek değerini gördü. Bu artışta, önemli borsalardaki arz darlığı ve doların değer kaybetmesi belirleyici faktörler olarak öne çıktı. ABD …

Ekonomistlerin haziran ayı enflasyon beklentisi belli oldu: İşte en düşük emekli aylığında ilk senaryo

Ekonomistlerin haziran ayı enflasyon beklentisi belli oldu: İşte en düşük emekli aylığında ilk senaryo

TÜBİTAK’tan büyük destek: Aylık 185 bin lira maaş

Türkiye, yurt dışına göç eden nitelikli bilim insanlarını geri kazandırmak için önemli bir adım atıyor. TÜBİTAK tarafından hayata geçirilen Uluslararası Deneyimli Araştırmacı Dolaşım Programı (CoCirculation 3), hem Türk hem de yabancı …

Elektrik fiyatlarında 3.400 liradan 42 kuruşa dev uçurum

Enerji Piyasaları İşletme AŞ (EPİAŞ) verilerine göre, Türkiye spot elektrik piyasasında fiyatlar olağanüstü bir dalgalanma yaşadı. Yarının elektrik fiyatları, megavatsaat başına en düşük 42 kuruş, en yüksek ise 3 bin 400 TL olarak tespit edildi. Gün …

Benzin ne kadar oldu?

İran-İsrail gerilimi ile petrol fiyatları bir anda yükselince, bu gelişme akaryakıta zam olarak yansıdı. Ancak tarafların ve ABD’nin ateşkes açıklamaları tansiyonu düşürdü. Brent petrol yeniden 70 doların altına inerken akaryakıtta da tabela değişti …

Emekçi yok, vergi istisnası var

Emekli ve emekçiyi yok sayan torba yasa teklifinde, kamu araçlarına vergi istisnası genişletildi. Giyim yardımını nakdi yapan personele af getirilirken, maaş artışı ve vergi dilimi düzenlemeleri yine yok.