Hasatta gençler var!

Fikirden Hasada Kampı: Tarımda Gençler İçin İnovasyon Yolculuğu Başlıyor

Meltem Güneş – Çiftçi yaş ortalaması 60’a dayanırken, genç nüfusun tarımsal üretimde yer alması için Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yanı sıra Gençlik ve Spor Bakanlığı da kolları sıvadı. Bakanlık bu kapsamda gençler için “Fikirden Hasada” kampını başlatacak. Akıllı tarım teknolojileri, sürdürülebilir tarım teknikleri, finansal yönetim eğitimlerinin yanı sıra gençlere saha deneyimleri de kazandırılacak. 

Gençlik ve Spor Bakanlığı, tarım sektöründe yenilikçi girişimciliği teşvik etmek amacıyla “Fikirden Hasada: Gençler İçin Tarımda Girişimcilik ve İnovasyon Kampı” programını başlatıyor. 81 ilde tarım ve girişimcilik konularına ilgi duyan 16-25 yaş arası tüm gençler bu kampa başvurabilecek. Program gençlerin tarım alanındaki yaratıcı fikirlerini geliştirmelerine ve projelerini fikir aşamasından hasat aşamasına kadar hayata geçirmelerine destek olmayı hedefliyor. 

Başvurular başladı 

Özellikle tarım teknolojileri, sürdürülebilir tarım ve kırsal kalkınma gibi alanlarda yenilikçi fikirlere sahip genç girişimci adaylarının katılımı beklenirken, başvurular dün (20 Haziran) itibarıyla 81 ildeki Gençlik ve Spor İl Müdürlükleriyle Gençlik Merkezleri aracılığıyla alınmaya başlandı. Gençler akıllı tarım teknolojileri, sürdürülebilir tarım teknikleri, iş modeli geliştirme, pazarlama stratejileri ve finansal yönetim gibi konularda teorik ve pratik eğitimler alacak. 

Saha deneyimi kazandırılacak 

Alanında uzman akademisyenler ve sektör profesyonelleri tarafından verilecek eğitimler, çevrim içi dersler, yüz yüze seminerler ve uygulamalı atölye çalışmaları şeklinde yürütülecek. Ayrıca program süresince, başarılı tarım girişimcileri ile söyleşiler düzenlenecek ve tarımsal işletmelere teknik inceleme gezileri yapılarak katılımcılara saha deneyimi kazandırılacak. Program ayrıca katılımcılar arasında bir iletişim ağı oluşturarak, gençlerin sektör uzmanları ve mentorlarla etkileşim kurup, uzun vadeli iş birlikleri geliştirmelerine imkân tanıyacak. 

Hasatta buluşacaklar 

Bakanlık gençlerin tarıma ilgisini artırmak, kırsal kalkınmaya destek vermek ve gönüllülük bilincini geliştirmek için 81 ilde yıl sonuna kadar gönüllü hasat etkinliği düzenleyecek. İl müdürlüklerinin koordinasyonunda yıl sonuna kadar toplam 142 ayrı etkinlik planlanırken, gençlerin doğa yürüyüşleri, tarım eğitimleri ve sosyal aktivitelerle birlikte doğayla bağ kurmaları, takım çalışması ve sorumluluk bilinci edinmeleri amaçlanıyor. 

Türk Somonu pembe altın!

AFP’nin haberine göre; Karadeniz’de kafeslerde yetiştirilen alabalıklar, “Türk somonu” adıyla yurtdışına satılıyor. 2017’de 500 bin dolar olan ihracat, 2023’te 86 milyon dolara ulaştı. Türkiye geçen yıl 78 bin ton alabalık ihraç etti, 498 milyon dolar kazandı. En büyük pazar Rusya (%74), ardından Vietnam, Belarus, Almanya ve Japonya geliyor. Türk somonu, Norveç somonundan yüzde 15-20 daha ucuz ve Japon müşterilerce lezzet açısından övgü alıyor.Norveçli antropolog Stale Knudsen’e göre bu ‘başarı hikâyesi’, Türkiye’nin levrek ve çipura üretimindeki deneyimi ve teknolojisinden kaynaklanıyor. Akerko Genel Müdür Yardımcısı İsmail Kobya, “Japon müşterilerimiz tadı, rengi ve et kalitesi açısından bizim balığı Norveç’inkinden üstün buluyor” diyor.

Eğirdir Su Eylem Planı açıklandı 

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Eğirdir Gölü Su Eylem Planı kapsamında 21 milyar liralık yatırım yapacaklarını belirterek, “Bu yatırımlar sayesinde Isparta’nın 6 yıllık içme-kullanma suyu ihtiyacına karşılık gelen 150 milyon metreküp suyu sadece 1 yılda tasarruf etmiş olacağız” dedi. Bazı programlara katılmak üzere Isparta’ya gelen Yumaklı, Eğirdir ilçesinde ‘Eğirdir Gölü Su Eylem Planı Açıklaması, İstişare ve Değerlendirme Toplantısı’na katıldı. 

Bilimsel verilerin önemine işaret eden Yumaklı, göle düşen her damla suyu, modern yağış ve buharlaşma istasyonlarıyla anlık takip edeceklerini söyledi. 

Türkiye’de bir göl havzasında ilk defa yapay zekâ kullanarak suyun etkin şekilde yönetilmesine ilişkin yazılım çalışmalarına başlayacaklarını anlatan Yumaklı, doğal dengeyi ve ekosistemi korumak için farklı pek çok çalışmanın da planın içinde yer alacağını aktardı. 

Related Posts

Bakır son üç ayın zirvesini gördü

Bakır vadeli işlemleri, salı günü itibarıyla pound başına 5,1 dolar seviyesine yaklaşarak son üç ayın en yüksek değerini gördü. Bu artışta, önemli borsalardaki arz darlığı ve doların değer kaybetmesi belirleyici faktörler olarak öne çıktı. ABD …

Ekonomistlerin haziran ayı enflasyon beklentisi belli oldu: İşte en düşük emekli aylığında ilk senaryo

Ekonomistlerin haziran ayı enflasyon beklentisi belli oldu: İşte en düşük emekli aylığında ilk senaryo

TÜBİTAK’tan büyük destek: Aylık 185 bin lira maaş

Türkiye, yurt dışına göç eden nitelikli bilim insanlarını geri kazandırmak için önemli bir adım atıyor. TÜBİTAK tarafından hayata geçirilen Uluslararası Deneyimli Araştırmacı Dolaşım Programı (CoCirculation 3), hem Türk hem de yabancı …

Elektrik fiyatlarında 3.400 liradan 42 kuruşa dev uçurum

Enerji Piyasaları İşletme AŞ (EPİAŞ) verilerine göre, Türkiye spot elektrik piyasasında fiyatlar olağanüstü bir dalgalanma yaşadı. Yarının elektrik fiyatları, megavatsaat başına en düşük 42 kuruş, en yüksek ise 3 bin 400 TL olarak tespit edildi. Gün …

Benzin ne kadar oldu?

İran-İsrail gerilimi ile petrol fiyatları bir anda yükselince, bu gelişme akaryakıta zam olarak yansıdı. Ancak tarafların ve ABD’nin ateşkes açıklamaları tansiyonu düşürdü. Brent petrol yeniden 70 doların altına inerken akaryakıtta da tabela değişti …

Emekçi yok, vergi istisnası var

Emekli ve emekçiyi yok sayan torba yasa teklifinde, kamu araçlarına vergi istisnası genişletildi. Giyim yardımını nakdi yapan personele af getirilirken, maaş artışı ve vergi dilimi düzenlemeleri yine yok.