Anne-babanın bu alışkanlığı çocuklarda depresyon riskini artırıyor

Ekran Kullanımı Çocukların Gelişimini Olumsuz Etkiliyor

Bir araştırmada 15 binden fazla beş yaş altı çocuğun incelenmesi sonucunda, ekran kullanımına maruz kalan çocukların temel bilişsel becerilerinde zayıflık yaşadığı ortaya çıktı.

Çocuklarda Öfke ve Kural Tanımazlık Artışı Gözlemlendi

Yapılan çalışmada, çocukların sadece bilişsel değil, sosyal ve duygusal becerilerinde de gerileme tespit edildi. Bu durum, çocukların paylaşmakta zorlanması, duygularını düzenlemekte başarısız olması ve öfke patlamalarının sıklığında artış gibi sorunlara yol açıyor.

İlgi Eksikliği Hayal Kırıklığına Neden Oluyor

Çocuklar, ebeveynlerinin ekranlara yoğunlaştıklarında dikkat çekme çabalarının genellikle gecikmeli veya yetersiz şekilde karşılandığını hissediyor. Araştırmacılar, bu durumun çocukların hayal kırıklığına sebep olduğunu ve zamanla depresyon ile kaygı gibi sorunlara neden olabileceğini belirtiyor.

Zamanlama Alışkanlıktan Daha Önemli

Yapılan araştırmaya göre, ebeveynlerin ekran başında olmasının, doğrudan çocuğa ilgi göstermemesinin yanı sıra olumsuz etkiler yarattığı görülüyor. Bu durum, çocuğun dikkat dağınıklığı yaşamasına neden olmanın yanı sıra gelişimini de olumsuz etkiliyor.

Daha önceki çalışmalara göre, ebeveynlerin yaklaşık %70’i yemek yerken veya çocuklarıyla oynarken birden fazla kez teknoloji kullanıyor. Bu durum, çocuklarla kaliteli zaman geçirme süresini önemli ölçüde azaltıyor.

DSÖ’den Ekran Süresi Uyarısı

Dünya Sağlık Örgütü, iki yaş altı çocuklar için ekran süresinin sıfır olması, iki ile dört yaş arası çocuklar için günde en fazla bir saatlik ekran kullanımı öneriyor. Fazla ekran maruziyeti, çocukların göz sağlığından duygusal gelişimlerine kadar birçok alanda risk oluşturabilmektedir.

Araştırmayı yapan bilim insanları, “Ebeveynler çocukların ilk ve en önemli öğretmenidir” diyerek çocuğun sağlıklı gelişimi için tutarlı ve dikkatli ebeveynlik önemine vurgu yaptı. Cihaz kullanımının sınırlandırılmasının çocukların sağlıklı gelişimi açısından hayati önem taşıdığı belirtilmektedir.

Related Posts

Küçük bir hata büyük sorunlara yol açabilir! Yazın spor yaparken bu 5 yanlıştan kaçının

Yaz aylarında havaların ısınmasıyla birlikte açık hava aktivitelerine olan ilgi artıyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Safa Gürsoy, yaz sporlarında en sık yapılan 5 yanlışı anlattı, yazın spor yaralanmalarına karşı alınabilecek önlemleri sıraladı.

Karpuzun çekirdeğini çöpe atmayın! Meğer şifa deposuymuş

Karpuz çekirdeğinin bir çok faydası olduğunu biliyor muydunuz? Ayıklanarak çöpe atılan çekirdeklerin meğer çok faydası bulunuyormuş.

6 ayda 30 kilo verdi, hikayesi herkese ilham oldu

Ankara’da lise öğrencisi 17 yaşındaki Mahmut Baloğlu 6 ayda 30 kilo vererek 163 kilodan 133 kiloya düştü. Prof. Dr. Mehmet Boyraz, Türkiye’de her 8-10 çocuktan 1’inin obez olduğunu, her 5 çocuktan 1’inin fazla kilolu olduğunu belirtti.

TPRECD Bölgesel Toplantıları Sürüyor

TPRECD Bölgesel Toplantıları sürüyor. Düzenlenen bilimsel toplantıda meme estetiğindeki güncel gelişmeler, cerrahi komplikasyonlar ve onkolojik yaklaşımlar ele alındı. 

Çocuk cerrahisi kontenjanlarının büyük kısmı boş kalmıştı: Çocuk sayısının fazla olduğu illerde sayımız yetersiz

TUS sonuçlarına göre çocuk cerrahisi kontenjanlarının büyük kısmının boş kalmasına ilişkin konuşan Türkiye Çocuk Cerrahisi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Çiğdem Ulukaya Durakbaşa, “Büyük illerde yeterinden fazla sayıda çocuk cerrahı çalışmaktayken, göreceli çocuk sayısının fazla olduğu illerdeki sayımız son derece yetersizdir” ifadelerini kullandı.

Uyurken ısıran sinek nasıl felç bıraktı? Kuşlardan alıp taşımış: Aşısı da ilacı da yok

Mehmet Emir Özbakan, gayet sağlıklı ve hareketli bir bebekti. Ta ki uyurken Batı Nil virüsü taşıyan bir sivrisinek tarafından ısırılana kadar. Bu durum küçük çocuğun daha 1 buçuk yaşındayken yatağa bağımlı hale gelip hortumla beslenmesine neden oldu. Peki, bir sinek çocuğu nasıl bu hale getirmiş olabilirdi? Uzmanlar, tüm detaylarıyla anlattı.